BIOGRAFIJA

  AKADEMKINJA VIDA DEMARIN

  Akademkinja Vida Demarin, specijalistica je neuropsihijatrije te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (HAZU). Znanstveni je savjetnik te redoviti profesor neurologije u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2003. godine bila je prodekan za nastavu pri Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnovala je Laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku u KBC Sestre milosrdnice, te Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara.

  Predsjednica je Međunarodnog instituta za zdravlje mozga. Od 2012. do 2015. godine bila je  medicinska ravnateljica Poliklinika Aviva, a prethodno od 1994. do 2011 godine bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC Sestre Milosrdnice. Akademkinja Demarin se usavršavala u vodećim svjetskim klinikama i jedna je od začetnika neinvazivne ultrazvučne dijagnostike moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Kao predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje HLZ-a, organizirala je izradu nacionalnih smjernica za najčešće neurološke bolesti: moždani udar, za glavobolju i za neuropatsku bol. Dopredsjednica je Hrvatskog vijeća za mozak, predsjednica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, članica Odbora za nagrade i priznanja Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, članica Povjerenstva za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore, članica izvršnog odbora Znanstvenog vijeća za obnovu, graditeljstvo i razvoj HAZU, Znanstvenog vijeća za antropologiju HAZU i Odbora za aterosklerozu HAZU. Predsjednica je ili članica znanstvenih odbora više međunarodnih društava Fellow Američke akademije neurologa, Američkog društva za srce i moždani udar i Europskog društva za moždani udar. Organizirala je više domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija i tečajeva. Od 2002.organizirala je znanstvene skupove medicine temeljene na dokazima, a od 2003. vodi znanstvene skupove o poremećajima mozga  u organizaciji razreda za medicinske znanosti HAZU. Osnivač je i jedan od direktora Summer Stroke School-Healthy Life Style and Prevention of Stroke u Inter-univerzitetskom centru u Dubrovniku i predsjednica je Internacionalnog neuropsihijatrijskog kongresa u Puli, kongresa s najduljom tradicijom. Dobila je više nagrada i priznanja, među njima nagradu Ladislav Rakovac.
  “Akademkinja Demarin se usavršavala u vodećim svjetskim klinikama i jedna je od začetnika neinvazivne ultrazvučne dijagnostike moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. ”
  Objavila je preko tisuću znanstvenih i stručnih radova, od kojih su mnogi citirani u tercijarnim publikacijama, te 83 knjige i nastavnih tekstova, a održala je i niz pozvanih predavanja na međunarodnim i domaćim skupovima. Bila je zamjenica glavnog urednika časopisa Acta Clinica Croatica a sada je član uređivačkog odbora časopisa RAD, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i član uređivačkih odbora više domaćih i inozemnih časopisa.  Osnovno područje njenog djelovanja je proučavanje krvožilnih poremećaja u neurologiji, moždane autoregulacije, neuroplastičnosti mozga, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze.

  Kvalifikacije i Nagrade

  Iskustvo

  • Specijalistica je neuropsihijatrije te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i HAZU-a
  • Redoviti profesor neurologije u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu
  • Od 2001. do 2003. godine bila je prodekan za nastavu pri Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
  • Od 1994. do 2011 godine predstojnica KBC-a “Sestre Milosrdnice”
  • Od 2012. do 2015. godine medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva
  • Voditeljica brojnih programa prevencije cerebrovaskularnih bolesti i moždanog udara u gradu Zagrebu i Hrvatskoj

  Postignuća

  • Jedna je od začetnika neinvazivne ultrazvučne dijagnostike moždane cirkulacije u Hrvatskoj i Europi
  • Osnovala je Laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku u KBC “Sestre milosrdnice”
  • Osnovala Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara
  • Organizirala je izradu nacionalnih smjernica za najčešće neurološke bolesti
  • Dopredsjednica Hrvatskog vijeća za mozak, predsjednica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara
  • Predsjednica je ili članica znanstvenih odbora više međunarodnih društava Fellow Američke akademije neurologa

  • Organizirala više domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija i tečajeva
  • Osnivač je i jedan od direktora Summer Stroke School-Healthy Life Style and Prevention of Stroke u
   Inter-univerzitetskom centru u Dubrovniku
  •  Dobila je više nagrada i priznanja, među njima nagradu Ladislav Rakovac
  • Objavila je preko tisuću znanstvenih i stručnih radova , te 83 knjige i nastavnih tekstova
  • Bila je zamjenica glavnog urednika časopisa Acta Clinica Croatica, a sada je član uređivačkog odbora časopisa RAD
  • Uspostavila suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu

  Knjige i Priručnici

  Proin eget tortor risus. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Nulla porttitor

  Knjiga

  Glavobolja i druga bolna stanja

  Knjiga

  Moždani udar

  Knjiga

  Neuroimunologija

  Smjernice

  Smjernice za upotrebu intravenskih imunoglobulina u liječenju neuroloških bolesti

  Priručnik

  Anderson Fabrijeva bolest

  Priručnik

  Intravenski imunoglobulini

  Priručnik

  Multipla skleroza-
  Bolest s tisuću lica

  Priručnik

  Multipla skleroza i prehrana